Виховання віри

при монастирі 
Сестер Пресвятої Родини у Львові

 

Катехизація вдома

Читання Святого Письма

23-29 березня 2020 р. Б.

“Як лань прагне до водних потоків так душа моя прагне до тебе, Боже. Душа моя жадає Бога, Бога живого, – коли бо прийду й побачу обличчя Боже?” Святе Письмо, Псалом 41 (42)

Тема: Євангеліє від Марка, розділ 2.

Мета: Заохотити дорослих та дітей привідкрити красу й силу читання Божого Слова у сім’ї; просити проводу Бога у непростий час.

1. Вступ

Дорога Ісусовому Серцю Мамо, Дорогий Тату, навіть якщо у Тебе малесенькі діти, або навіть якщо Тобі не вдається зібрати усієї сім’ї, читай, розважай Божим Словом (Святим Письмом) сам / сама. Стань Світлом і Відблиском Спокою для Твоєї сім’ї! Ти відновиш свою Силу в Божому Слові!!! Вперед!

А Ви, які збираєте до читання Божого Слова Вашу сім’ю, дану катехизацію можете розділити на декілька днів, читаюти щодня один абзац (якщо дошкільнята)… Як добрі батьки, Ви відчуваєте, коли сприятливий час для початку і кінця катехизації. 

І НІКОЛИ не можна на мусь!!!!

Катехизація – це свято!!! 

Увесь секрет в атмосфері довіри і любові!!! Створіть вдома таку атмосферу, а тоді приступайте до катехизації!!! Або станьте в правді перед Богом і сім’єю, скажіть, що у нас труднощі, але ми хочемо іти вперед, допоможи нам, Господи! 

В іншому випадку ми шкодимо найперше собі, а тоді вже тим, хто поруч.

2. Місце для зустрічі
Приготувати й гарно оформити: можна запалити свічку, поставити улюблені ікони (образки) дітей та дорослих. Приготувати Святе Письмо (Біблію), якщо є Новий Завіт. Знайти Євангеліє від Марка розділ 2. Якщо немає паперового видання, можна скористатися додатками, або тут.

3. Час
Вимкнути телефони, присвятити 40 хв. 

4. Постава (5 хв)
Зручно сісти усім (дорослі й діти), хто бере участь у катехизації: сприйняти те, як я себе почуваю, заспокоїтись, усвідомити, що у ці 40 хв Ісус дарує себе мені.

5. Читання Святого Письма (10 хв)
Беручи в руки Св. Письмо, поцілуйте його, беріть так, як би брали лист когось найдорожчого Вам. Можете передати Св. Письмо учасникам катехизації, нехай кожен пригорне до серця і поцілує. Можете включити легку тиху музику.

Другий розділ Євангелія від Марка читаємо ролями. Н-д.: хтось читає слова Ісуса, хтось ведучий, хтось фарисеї (книжники)…

 

6. Актуалізація (15 хв)

Вибираємо одну із запропонованих можливостей. 

Звучить тиха легка музика.

А) Оздоровлення розслабленого (Мр 2, 1-12).

Як Ісус через цей уривок торкається, промовляє до мене, моєї сім’ї?

Кожен учасник отримує альбомний листок та фломастер (ручку). На листку потрібно написати усі місця з життя сім’ї, куди я хочу запросити Господа. Які місця моєї сім’ї потребують зцілення? Н-д.: Ісусе, прийди з миром до моїх батьків, щоб не сварилися…  

Добре було б опісля щоби кожен представив свою роботу.

Варіант 2

Написати на альбомних листках людей, яким допомагаю, яких я несу до Ісуса.

Варіант 3

Написати кожен на своєму листку з чим мені важко жити, у яку кімнатку свого серця запрошую Ісуса. Не потрібно опісля обговорювати, але зберегти той листочок і щодня 5 хв своїми словами говорити з Господом про написане.

Дошкільнята: малюнок + мультфільм.


Б) Покликання Матея (Мр 2, 13-14).

“Іди за Мною”. Ці слова сьогодні звучать до мене? Що мені потрібно залишити, щоби іти за Ісусом? Які думки надокучають? 

Кожен учасник отримує альбомний листок та фломастер (ручку). На листку потрібно написати, що мені заважає іти за Ісусом (думки, слова, вчинки). Намагатися написати якнайбільше. Опісля не обговорюємо, не читаємо, але кожен зберігає листочок у своєму особистому щоденнику, Св. Письмі…

Дошкільнята: малюнок + мультфільм.


В) Про обряди (Мр 2, 27-28).

Усією сім’єю подумайте та запишіть на альбомному листку усі обряди церковні, які знаєте, а тоді обговоріть чому це необхідно саме мені. Я роблю “бо так треба”, чи тому що прагну близькості Бога, тому що це чергова нагода пережити зустріч з людьми і Богом? Чому посвячую паску, вербу…. Чому іду до Церкви? Може відчуваю там мир, який наповнює мене і дає силу іти вперед? 

7. Підсумок-молитва (5 хв)
Кожен із присутніх по черзі говорить одне-три найважливіші речення, які запам’яталися, промовили, були цінні під час катехизації вдома. Після кожної промови уся сім’я разом говорить: “Дякую Тобі, Господи!”

8. Ділення

Тато, мамо, які проводили катехизацію вдома, є дуже важливо опісля поділитися з кимось пережитим.

 

 

 

 

 

Катехизація вдома

15 березня 2020 р. Б.

У Вас все вийде!

Життя – арена для навчання, за будь-яких обставин.

Тема: Євангеліє від Марка, розділ 1.

Мета: Заохотити дорослих та дітей привідкрити красу й силу читання Божого Слова у сім’ї; просити проводу Бога у непростий час.

1. Місце для зустрічі

Приготувати та гарно оформити: можна запалити свічку, поставити улюблені ікони (образки) дітей та дорослих. Приготувати Святе Письмо (Біблію), якщо є Новий Завіт. Знайти Євангеліє від Марка розділ 1. Якщо немає паперового видання, можна скористатися додатками, або тут.

2. Час

Вимкнути телефони, присвятити 40 хв. 

3. Постава

Зручно сісти усім (дорослі й діти), хто бере участь у катехизації: сприйняти те, як я себе почуваю, заспокоїтись, усвідомити, що у ці 40 хв. Ісус дарує себе мені.

4. Читання Святого Письма 

Прочитати перший розділ Євангелія від Марка два рази: перший раз розділ читає мама, або тато. Другий раз читаємо абзацами. Кожен, хто є присутній читає 1-2 абзаци.

 

5. Актуалізація
Сім’я вибирає для себе улюблений уривок, речення і творчо готує плакат (на ватмані або склеїти А4, взяти у дітей олівці, крейду, фломастери…).

Є кілька можливостей, потрібно вибрати одну:

А) Після Хрещення Ісуса голос почувся із неба: “Ти Син мій любий, у тобі моє уподобання” (Мр 1, 9-11). Зобразити свою сім’ю і підписати який голос із неба зараз лунає конкретно до моєї сім’ї.

Б) Ісус був спокушуваний сатаною (Мр 1, 12-13). Зобразити спокуси, які переживає тим часом моя сім’я, і які Господь допомагає їй подолати.

В) Ісус кличе апостолів (Мр 1, 16-20). Зобразити як Ісус кличе мою сім’ю, звернути увагу на Ісуса погляд, жести, слова, поведінку.

Г) Ісус оздоровлює (Мр 1, 23-34;40-45). Зобразити чуда, які Ісус зробив у моїй сім’ї; немає сьогодні сім’ї, яка живе без чуд.

Д) Ісус молиться (Мр 1, 35). Зобразити Ісуса, написати якими словами Він молиться за мою сім’ю.

6. Підсумок-молитва
Кожен із присутніх по черзі говорить одне-три найважливіші речення, які запам’яталися, промовили, були цінні під час катехизації вдома. Після кожної промови уся сім’я разом говорить: “Дякую Тобі, Господи!”

7. Ділення

Тато, мамо, які проводили катехизацію вдома, є дуже важливо опісля поділитися з кимось пережитим.

 

Тексти Святого Письма для плакату (для актуалізації)

Євангеліє від Марка

1, 9-11

9. Тими днями прийшов Ісус із Назарету, що в Галилеї; і був хрищений Йоаном у Йордані.

10. І коли виходив з води, то побачив, як небо розкрилось, і Духа, що як голуб сходив на нього.

11. І голос ізлинув з неба: “Ти єси Син мій любий, у тобі – моє уподобання.”

 

Євангеліє від Марка

1, 12-13

12. І відразу Дух повів його в пустиню;

13. і він перебував у пустині сорок день, спокушуваний сатаною, і був із дикими звірями, а ангели йому служили.

Євангеліє від Марка

1, 35

35. Уранці ж, іще геть за ночі, вставши, вийшов і пішов на самоту й там молився.

Євангеліє від Марка
1, 16-20


16. Проходивши ж повз море Галилейське, побачив він Симона й Андрія, його брата, як вони кидали мережу в море, були бо рибалки.

17. Ісус їм сказав: “Ідіть за мною, я зроблю вас рибалками людей.”

18. І вмить, покинувши мережу, пішли слідом за ним.

19. Пройшовши трохи далі, побачив Якова, сина Заведея, та Йоана, його брата, що теж були у човні й направляли сіті,

20. тож відразу їх покликав. І ті, покинувши батька Заведея в човні з наймитами, пішли слідом за ним.

Євангеліє від Марка

1, 23-34; 40-45

23. А був якраз у їхній синагозі чоловік з нечистим духом, що закричав, кажучи:

24. “Що нам, та й тобі, Ісусе Назарянине? Прийшов єси нас погубити! Знаю бо, хто ти: Святий Божий!”

25. Ісус погрозив йому: “Мовчи, вийди з нього!”

26. Нечистий дух стряс його, скрикнув голосом дужим і вийшов геть із нього.

27. Здивувалися всі й один одного запитували: “Що це? Нова повновладна наука? Навіть наказує нечистим духам, і ті слухаються його!”

28. І вмить чутка про нього розійшлась по всіх усюдах, по всій країні Галилейській.

29. І скоро вийшов він із синагоги, то разом з Яковом та Йоаном пішов у дім Симона та Андрія.

30. Теща ж Симонова лежала у гарячці, тож йому негайно сказано про неї.

31. Він підійшов і підвів її, взявши за руку, й покинула її гарячка, – і заходилась вона їм услуговувати.

32. Якже настав вечір, по заході сонця, почали приносити до нього усіх недужих та біснуватих.

33. Усе місто зібралося перед дверима.

34. І він оздоровлював чимало недужих на різні хвороби, а й бісів багато вигнав, але заборонив бісам говорити, вони бо про нього знали […].

40. І приходить до нього прокажений, благає його та, припавши на коліна, каже йому: “Якщо хочеш, то можеш мене очистити.”

41. І, змилосердившись, Ісус простягнув свою руку, доторкнувсь його і сказав до нього: “Хочу, будь чистий!”

42. І вмить проказа зійшла з нього, і став він чистий.

43. І, звернувшись до нього суворо, негайно відпустив його

44. й мовив йому: “Гляди ж, нікому не кажи нічого, а йди та покажися священикові, ще й принеси за твоє очищення, що повелів був Мойсей, їм на свідоцтво.”

45. Та тільки но той вийшов, а вже й заходився велемовити та ширити усюди про те чутку, – тож: Ісус не міг одверто ввійти в місто, а перебував осторонь у місцях усамітнення. І приходили до нього звідусюди.